Young Amsterdam | David Eilander’s ‘Op Zuid’

Een paar dagen terug dronken wij op het dak van ons kantoor een bakkie koffie met David Eilander. Een veelbelovende jonge Amsterdamse director die net zijn eerste speelfilm ‘Op Zuid’ heeft afgeleverd. Aanstaande maandag gaat de film in Première, reden genoeg om hier wat even wat meer over te weten te komen.

Wat kunnen we verwachten van Op Zuid?

“De film gaat over twee oude vrienden, een Nederlandse en een Marokkaanse jongen. Zij hebben elkaar 5 jaar niet gezien, maar op een nacht komen ze elkaar tegen in Rotterdam. Bij de Nederlandse jongen gaat alles voor de wind – hij heeft een meisje en hij studeert. Terwijl de Marokkaanse jongen vast zit aan een enkelband en zich elke ochtend om 7 uur weer moet melden in de gevangenis. Op het moment dat ze elkaar ontmoeten proberen ze heel erg hun oude vriendschap weer op te pakken, maar eigenlijk raken ze verwikkeld in een conflict over kansen, sociale ongelijkheid maar bovenal merken ze dat hun vriendschap op het spel staat. De Marokkaanse jongen verwijdt de Nederlandse jongen dat hij nooit dezelfde kansen heeft gekregen en dat de Nederlandse jongen hem heeft laten vallen toen het slecht met hem ging. De Nederlandse jongen verwijdt de ander dat hij nooit echt zijn kansen heeft gepakt en zijn eigen ruiten heeft ingegooid..

David Eilander - Op Zuid

“Dit is eigenlijk een verhaal dat ik zelf heb meegemaakt in mijn eigen jeugd. Ik had een vriend vanaf groep twee totdat ik 14 jaar was. We haalden samen een beetje kattenkwaad uit, zoals je doet op die leeftijd. Maar bij hem ging dat van kwaad tot erger. Daar wilde ik eigenlijk niet teveel mee te maken hebben en zo zijn onze wegen gescheiden. Hij ging de bak in en volgens mij is hij nu na 8 jaar vrij. Ik heb hem nog één keer gesproken voordat ik deze film ging maken. Twee jaar geleden kwam ik hem één keer midden in de nacht tegen. Toen hebben we samen een beetje door de stad gelopen, precies zoals in de film. Wat ik toen heel erg merkte was dat de vriendschap nog wel voelbaar was, maar op geen enkele manier meer te herstellen was. Te ver uit elkaar gedreven door externe factoren. En met dat idee begon ik aan deze film. De film is dus gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, maar wel een tikkeltje geromantiseerd. Een beetje opgetild uit de werkelijkheid. Eigenlijk gaan al mijn films over de wrijving tussen verschillende culturen.”

“En daarna natuurlijk op Cannes, maar dat spreekt voor zich.”

David Eilander

Waarom speelt de film zich af in Rotterdam terwijl het verhaal in Amsterdam plaatsgevonden heeft?

“Rotterdam is echt een universele wereldstad. Er wonen veel verschillende culturen dichtbij elkaar. Daarnaast heeft Rotterdam een hele mooie grens tussen arm en rijk, de Maas. Alles ten Noorden van de Maas is in principe iets welvarender en grotesker terwijl alles ten zuiden van de Maas iets kleiner en krakkemikkiger is. Plus een belangrijk factor voor de keuze voor Rotterdam is om het verhaal los te koppelen van mijn eigen belevenis. Door een andere stad te kiezen probeer ik minder mijn eigen verhaal na te maken en word ik uitgedaagd vrijer te denken aan wat goed is voor het verhaal van de film.

Ik weet alleen niet zeker of mijn crew het ook zo een fijn idee vond om de locatie naar Rotterdam te switchen. Uiteindelijk mag ik hopen van wel, maar het heeft wel aardig wat voeten in de aarde gehad om dit allemaal te realiseren. Veel van de film is ’s nachts gefilmd, dus ik heb wel veel van de crew moeten vragen. Om zes uur met zijn allen in de bus naar Rotterdam en dan tot 4 uur ’s nachts doorwerken was niet niks.”

Waar kunnen we de film bewonderen? 

“Aankomende maandag 27 juni draait ‘Op Zuid’ voor het eerst in de bioscoop tijden het Keep an Eye Filmacademie Festival 2016. Daarna zal de film nog te zien zijn op het Nederlands Filmfestival in September. Mocht je dat allemaal missen, dan is de film ook nog te zien op televisie in oktober. Ergens op een op zondag op een onmogelijke tijd, haha. Maar we focussen ons dus lekker op festivals in de hoop dat het daar goed ontvangen gaat worden. Met een beetje geluk kunnen we dan lekker gaan toeren met de film. Gewoon met mijn crew naar veel toffe plekken om daar de film te laten zien. Maar dat is een stoute droom.”

Related Posts