8-gangen diner bij GIN NEO en eigenlijk hadden we nog niet genoeg..

Vrijwel alles is perfect bij GIN NEO (Noorderstraat 19III, vlakbij de Weteringschans). Wij hadden niet verwacht zoiets te zeggen, we hebben toch al aardig wat restaurants gezien – maar wat Jin heeft neergezet is bijzonder. Vrijwel iedere dag een nieuw menu, net wat er aangeboden wordt of nog in de koelkast ligt van gister. Vers is het altijd. Omdat elke gang het verdient om genoemd te worden, gaan we dat ook gewoon lekker doen. 

Omdat wij graag alles proberen, antwoorden wij volmondig ‘jazeker’ toen de bediening vroeg: ‘Lusten jullie alles?’. Uiteraard, dat is gedurfd in zo’n hippe tent waar hiphop en RnB de toon zet. Over het sfeer gedeelte, GIN NEO hangt vol met idolen van Jin; Tupac, Zlatan maar bijvoorbeeld ook Richard Branson. Met hiphop op de achtergrond, hiphop op de muur en teksten uit gelukskoekjes (hint naar Jin zijn afkomst) op de lampen is de sfeer compleet.

Om te beginnen en de smaken te neutraliseren, kregen we een bal van witte chocolade gevuld met (veel) smaken als kerrie – een Thaise bonbon. Daarnaast een shotje van verse cider met schuim geslagen van Bitter Lemon. Zodra je de bal doorbijt, heb je geen idee meer wat je kan verwachten. Als dit te smaak moet neutraliseren, dan ben je benieuwd naar wat er de rest van de avond komen gaat..

Na de Thaise bonbon volgde de eerste gang; gestoomde oester en gevuld stoombrood. Je merkt in elk gerecht iets ‘orientaals’, een vleugje Oosters maar dan prima in combinatie met de Franse keuken. Zo ook bij de volgende gang; halfnaakte Langoustine, kopje even aangezet, in het vocht van de schaaldieren zelf met een klein beetje citrus. Het bijzondere? Koffiegruis over het lijf. Smaak? Genieten. Zoals bij ons aan tafel bleek, moet je er van houden, maar dat het op smaak was was iedereen het wel over eens.

Derde gang: Beef Broccoli. Wederom een gerecht dat je moet liggen, maar dat wel op smaak is. Broccoli spruit met rund en inktvis, aangemaakt met specerijen en zuren. Het beste van aard en het beste uit de zee, zou je kunnen zeggen. Vierde gang: Emporers’ meat – buikspek. Buikspek in wijn en sojasaus gegaard, waardoor het terug te herleiden is naar het aloude Hollandse draadjesvlees. Dit was niet voor niets een maal voor keizers.

Alhoewel we nog wel even bij deze foto’s kunnen blijven hangen (shout-out naar Ruben), gaan we verder naar gang vijf. Snijbieten met gepofte gerookte bieten, krokante garnalen (heel crispy) crème van zwarte Japanse azijn. Gang zes is een recept van Jin zijn moeder. Eigenlijk vrij simpel: Uien, rijst en heek met groenten die voorhanden zijn. Gang zeven is eigenlijk weer een heel Amsterdams gerecht: houtduif. Nou moeten wij toegeven nog nooit duif te hebben gegeten. En al helemaal niet in jus van zijn/haar eigen karkas hartje en lever. Maar als je je daaroverheen kunt zetten, dan wil je eigenlijk nooit meer zo’n saaie kip of eend op je bord hebben.

Voor de kaas kwam ook nog een dessert, dus eigenlijk heb ik gelogen – het waren 9 gangen. Maar ik vind dessert niet zo interessant, dus vergeet ik die vaak te noemen. Hieronder vind je wel een foto, want het zag er wel indrukwekkend uit. Daaronder vind je een foto van de kazen – mijn favoriet. Allemaal Hollandse kazen, geselecteerd op het seizoen. Brie, Amsterdamse schapenmelk, gefermenteerde kervel, koemelk kaasje uit Utrecht en een afgelakte Friese kaas.

Mocht je nog niet bij Jin langs zijn geweest (GIN NEO, Noorderstraat 19III), dan raden wij je aan dat snel te doen. Dat het menu niet exact zo zal zijn als hierboven genoemd en te zien is – dat moge duidelijk zijn. Dat er net zoveel passie, eerlijkheid en gezelligheid in de lucht zal hangen – dat kunnen wij je verzekeren. Jin, dank je wel.

Related Posts