What to drink | The Old Fashioned

De Old Fashioned is de eerste gedocumenteerde definitie van het woord “cocktail”  en werd in 1806 beschreven door een redacteur van The Balance and Columbian Repository in Hudson, New York.

A potent concoction of spirits, bitters, water, and sugar

J.E. Alexander beschrijft in 1833 de cocktail als zijnde een brouwsel met rum, gin, whisky of brandy, ruime hoeveelheid water, bitters en suiker. Tegen 1860 was het normaal dat er Orange Curaçao, Absinthe of andere likeuren werden toegevoegd, waardoor het originele brouwsel “Old Fashioned” oftel ouderwets werd genoemd. Het eerste gebruik van de naam “Old Fashioned” als cocktailnaam, zou ontstaan zijn voor een Bourbon cocktail in de Pendennis Club, een gentlemen’s club (herensociëteit) opgericht in 1881 in Louisville, Kentucky. Het drankje zou zijn uitgevonden door een barman ter ere van kolonel James E. Pepper, een prominente Bourbon distilleerder, die het vervolgens naar de bar van het Waldorf-Astoria Hotel in New York bracht.

Als eerbetoon aan deze klassieker heeft uw redeactie a la mad men dit cocktailtje goed voor u geanaliseerd, geproefd en verbeterd.

Barrelsecrets x Old Fashioned

Ingrediënten:
4.5 cl Bourbon of Rye whiskey
2 scheutjes Angostura bitters
1 suiker klontje
Bodempje water
1 of 2 ijsklontjes
Sinaasappelschil

Hoe dan?

Plaats suikerklontje in een whiskyglas en voeg wat water toe en de bitters. Roer of stamp net zo lang tot de suiker is opgelost. Vul het glas met ijsblokjes, kneus de sinaasappelschil en gooi die in het glas samen met de whisky. Roer nog een keer goed en het is klaar om geproefd te worden.

Related Posts