Boost je dopamine level en daarmee je geluk met deze 5 geheimen

Grote kans dat je wel eens het woord dopamine voorbij hebt horen komen. Om je geheugen even op te frissen, dopamine wordt ook wel het geluksstofje en het gelukshormoon genoemd. Dat klinkt goed toch? Want meer geluk hebben we allemaal nodig. In dit artikel duiken we iets dieper in op wat dopamine precies is, wat het met je doet en niet onbelangrijk, hoe je ervoor zorgt dat je er zoveel mogelijk van krijgt. Stick with us.

Wat is dopamine?

Dopamine is een stof die in je hersenen wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat de verschillende zenuwcellen in je hersenen goed met elkaar kunnen communiceren. De reden waarom dopamine de koosnaam ‘gelukstofje’ heeft gekregen is omdat elke keer als het vrij komt het je een gevoel van een beloning geeft. Elke keer als je een prettige ervaring ervaart zoals sporten, lekker eten en drinken, seks of drugs gebruikt wordt er dopamine in je hersenen aangemaakt. En waardoor jij je dus even gelukkig voelt.

Wat gebeurt als je een tekort aan dopamine hebt?

Ben je vaak vermoeid? Dan is er een grote kans dat je een tekort aan dopamine hebt. Vermoeidheid is namelijk één van de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat het dopamine niveau daalt. Hierdoor heb je meer probelemen met de jusite keuzes te maken, waardoor je minder gelukkig door het leven gaat, waardoor je nog meer fouten gaat maken omdat je je concentratie kwijt bent. Kortom een vicieuze circel die maar één kant op gaat en dat is naar beneden. Voorkomen dus! Hieronder vind je vijf geheimen die je helpen je dopamine level te doen stijgen zodat het goed op nieveau blijft en je dus weer gelukkig door het leven zal gaan. Let je op?

1. Ga sporten

Als je zelf sport weet je waar we het over hebben. Als je echt lekker getraind hebt, zo’n sessie waarin je echt alles hebt gegeven, voel je je daarna super lekker. Naast dat sporten de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert – waardoor je hersenen minder snel oud worden – zorgt het ervoor dat je hersenen makkelijker dopamine kunnen opnemen. Moet je dan persé echt hard trainen om dopamine vrij te maken? Nee, dat is zeker geen must. Ook sporten als yoga of een wandeling na het avondeten zorgen al voor de vrijegving van dopamine. Dus ook de niet zo sportievelingen onder ons kunnen zo gemakkelijk aan hun dopamine komen.

2.  Maak een to-do-lijst

Dit klinkt een beetje raar, dat snappen we. Maar we leggen het uit. Zodra jij al je taken voor de dag, week, of maand op een to-do-lijst zet en gaat uitvoeren zorgen je hersenen dat er dopamine vrij komt op het moment dat jij de to-do van je lijstje schrapt. Zie het als een beloning. Dus maak snel dat lijstje en begin te vinken!

3. Zorg dat je meer seks hebt

Door seks te hebben schiet je dopamine level omhoog. Dit zorgt er echter wel voor dat je nog meer zin in seks krijgt, dus nu kom je opeens in de vicieuze circel die alleen maar omhoog gaat. Begin met seks en je zult ervaren dat je vooraad dopamine binnen de kortste keren op een hoog niveau zit. Heb je geen partner? Niet getreurd, je mag namelijk ook seks met je zelf hebben.Vind je dat saai? Gratis tip van ons, neem een kijkje in de Easytoys.nl shop. 😉

4. Start je dag met mediteren

In drukke tijdens als deze, wordt er nog maar weinig echt ontspannen. Mediteren en mindfulness klinken misschien zweverig, maar schijnen toch echt essentieel te zijn voor een gezonde geest. Zodra je echt toaal ontspant geven je hersenen als beloning weer dopamine vrij. Makkelijk scoren zo toch? Weet je niet hoe je moet mediteren? Download dan even de app Headspace, deze leidt je in leuke stappen makkelijk door het proces heen. Voor je het weet ben je helemaal zen, en barst je van de dopamine.

5. Neem de juiste voedingssupplementen

Dit is zo een makkelijke manier om dopamine te krijgen, dat het bijna op valsspelen begint te lijken. Maar dat is het zeker niet. De supplementen die de dopamine-niveaus verhogen zijn onder andere: acetyl-l-tyrosine, kurkuma, ginkgo biloba en l-theanine. Even aanschaffen dus en je voetlt snel en gemakklijk een stuk gelukkiger.

Related Posts