De beste pannen voor de snelle keuken

Ben je niet zo van het heel uitgebreid koken? Bereid je je gerechten het liefst zoveel mogelijk in dezelfde pan, en ga je liever niet met allerlei verschillende exemplaren aan de slag? Dan heb je ook niet zo heel veel pannen nodig. Handig, zeker als je niet zo’n hele grote keuken hebt. Pannen kunnen tenslotte aardig wat ruimte in beslag nemen. Welke pannen kun je echter maar beter wél in huis halen, ook als je vooral kiest voor makkelijk en snel?

Een paar basics moet je wel hebben

Zelfs als je niet zo van het uitgebreide koken bent, moet je wel een aantal basic pannen in je kastjes hebben staan. Zo is een kookpan eigenlijk onmisbaar, zelfs als je hem nauwelijks gebruikt. Even een soepje maken, een eitje koken of wat pasta of rijst bereiden, daar heb je toch echt een kookpan voor nodig. Koop er het liefst twee: een grote en een kleine, eventueel een steelpan. Dan ben je in staat om in ieder geval wat basic handelingen in je keuken te verrichten.

Ook een pan om in te bakken is wel handig om in huis te hebben, al hoeft dat niet per se een koekenpan te zijn. In een ‘bakpan’ bereid je zaken als een gebakken eitje, maar ook vlees en vis worden hier regelmatig in gebakken. Wel zo gemakkelijk om in huis te hebben! Heb je echter beperkt de ruimte of is je budget aan de krappe kant, dan kun je op dit gebied wel een slimme keuze maken die je geld en ruimte gaat besparen.

Alles bij elkaar in de pan

Ben je namelijk iemand die nogal van de eenpansgerechten is? Die liever niet te lang in de keuken staat en met allerlei verschillende pannen in de weer is? Dan zou je in plaats van een koekenpan te kopen ook eens tussen de hapjespannen kunnen kijken. Deze zijn wat groter dat koekenpannen, hebben een hogere rand en doorgaans een deksel. Daardoor zijn ze goed geschikt om volledige gerechten in te bereiden. Maar er simpelweg een eitje of zelfs een pannenkoek in bakken, dat gaat natuurlijk ook prima. Een hapjespan is wat duurder dan een koekenpan, meestal, maar geeft je dus wel meer opties.

Ook wokpannen kunnen handig zijn als je graag kiest voor snelle gerechten. Deze hebben een bodem met een kleine doorsnede, en zijn dus minder geschikt voor eitjes en pannenkoeken, maar hier wordt ook actief gebruik gemaakt van de zijkanten van de pan. Ze zijn ideaal om Aziatische eenpansgerechten in te bereiden. Nasi of noedels met vlees, groente en saus, bijvoorbeeld. Alles kan in dezelfde pan, en binnen pakweg een kwartiertje staat je gerecht op tafel. Eet smakelijk!

Related Posts