Interview | Thomas van Drielen achter de camera

Hier bij TSOM houden we van mensen die een passie hebben. Wij vinden eigenlijk dat iedereen iets zou moeten hebben waar je je hart en ziel in kunt steken. Iets doen waar je gelukkig van wordt, maakt niet uit wat. Je hoeft er niet supergoed in te zijn, zolang je er maar plezier en voldoening uit haalt. Neem nu bijvoorbeeld fotografie, toegankelijker dan ooit tevoren. Iedereen heeft een camera op z’n telefoon, maar ga je dan tijd en moeite stoppen in het maken van een mooie foto? Dikke kans dat je je telefoon pakt, een stuk of tien foto’s maakt en vervolgens de beste foto uitkiest. Om er vervolgens een mooi filtertje overheen te gooien en op insta te knallen. Niets mis mee overigens, maar ‘t kan ook anders, met een beetje passie.

Voltijd studeren, werken en allerlei sociale verplichtingen, soms is het dan gewoon lekker om even met iets anders bezig te zijn. Thomas van Drielen schiet dan graag plaatjes, liefst analoog. Straatfotografie in Amsterdam, of de bossen van omgeving Schoorl in. Gewoon voor zichzelf, omdat ie daar voldoening uit haalt en er plezier in heeft, zoals het hoort! En voor een zogenaamde amateurfotograaf zijn het nog verdomd fijne plaatjes ook.

Analoge fotografie. Een camera die zwaar in je hand ligt, robuust aanvoelt. Het laden van de film. De stevige klik van de sluiter wanneer je afdrukt. Het voor de eerste keer openen van het fotomapje na het ontwikkelen en afdrukken. Geen elektrisch schermpje met een overload aan functies om alle verschillende factoren in je shot te manipuleren. Slechts een sluiter, een lens en rolletje film. Dat is alles en meer heb je ook niet nodig. Wanneer je analoog foto’s schiet, neem je elke foto met zorg. Tenzij je geld teveel hebt en achteloos ontelbaar rolletjes kan volschieten en laten ontwikkelen. Ja, analoge fotografie kost een beetje, maar naar mijn mening geeft het zoveel meer voldoening. Twintig goede foto’s maken is een makkie als je ontelbaar foto’s kan maken, maar met een rolletje van 36 opnames? Om in alle situaties goede foto’s kunnen maken zonder gewoonweg de automatische stand te gebruiken ga je het fotograferen veel beter begrijpen. Je bent opeens bezig met de lichtgevoeligheid van je rolletje, het diafragma en de sluitertijden.

Aldus Thomas, hieronder een kleine mix van straat en natuurfotografie geschoten door de beste man zelf. Nog meer analoge fotografie? Check het interview met Kaspar Bossers van een aantal weken terug!

Related Posts