Fuck diëten – Aldus Jonathan Klaassen

Tik het woord diëten in op je toetsenbord en tal van diëten begroeten jou. Elk dieet beweert dé methode te hebben en weet jou haarfijn uit te leggen hoe je moet afvallen. Sta je toevallig op het punt om zo’n dieet te volgen? Of ben je zojuist gestart? Lees dan eerst even het artikel ‘Fuck diëten’ van diëtist en blogger Jonathan Klaassen. Hij geeft jou 4 redenen waarom je diëten moet begroeten met een hele dikke middelvinger.

#1 Weinig calorieën
De diëten die je kunt gaan doen hebben allen verschillende uitgangspunten. Van het ene dieet moet je veel eiwitten nemen, het andere schrapt vetten en van weer een ander mag je geen brood eten. Ondanks deze verschillen hebben ze één sterke overeenkomst: ze bevatten serieus weinig tot zeer weinig calorieën. Dat je gaat afvallen is meer dan logisch, de wetten van moeder natuur werken simpel. Wie minder eet valt af, alleen is dat niet het ‘speciale’ effect van het dieet. Mensen die in hongerstaking zijn vallen ook af, toch geen reden om het dan als dieet op de markt te brengen?

#2 Niet persoonlijk
Vervolgens moeten we de middelvinger in de lucht houden vanwege het onpersoonlijke karakter van de meeste diëten. Een dieet houdt geen rekening met jouw persoonlijke unieke eigenschappen. Denk aan lichaamssamenstelling, leefomstandigheden en persoonlijke doelstellingen. Je krijgt richtlijnen of voorgeschreven dagmenu’s, maar waar ze op zijn gebaseerd? Joost mag het weten in dit geval, maar waarschijnlijk dan nog weet Joost het ook niet. Laat zoiets lekker aan een diëtist of voedingskundige over. Ook dit is weer een reden om gewoon geen dieet te volgen. Helemaal hartstikke niet doen. Je hebt namelijk geen idee of het voorgeschreven voedingspatroon wel aansluit op jouw wensen en behoeften.

#3 Tekort aan voedingsstoffen
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen moet je voldoende voeding en dus producten binnenkrijgen. Simpele logica van de koude grond. Alleen wat blijkt, veel diëten bevatten zo weinig voeding dat ze hieraan nooit kunnen voldoen. Ze zitten zo laag dat je alles nooit binnen gaat krijgen. Volg zo’n voedingspatroon lange tijd en je gezondheid komt gegarandeerd in het geding. De enige manier om dan toch aan bepaalde voedingsstoffen te komen is via een supplement. En willen we aan de supplementen? Nee, precies, hup die middelvinger!

#4 Tijdelijk gewichtsverlies en spiermassa

Een dieet bevat zo weinig calorieën dus je verliest gewicht. In een rap tempo ook, alleen is dit niet alleen vetmassa ook vocht en spiermassa. En juist het spiermassa wil je behouden. Dat zorgt voor de mooie vormen. Daarnaast is het zo dat wanneer je op een gegeven moment nog meer wilt afvallen je zo weinig zult moeten eten, iets dat in praktijk bijna niet haalbaar is. Het resultaat? Je vervalt weer in oude gewoontes en eindigt precies daar waar je was begonnen met een groter gevoel van teleurstelling van voorheen. Helemaal hartstikke kut dus..

PS
Dus wat doen we met onze hand richting diëten?

Related Posts