What to drink | White Russian time with ‘The Dude’

We weten dat dit een cocktailtje met een magische cult status is, maar hij mag toch niet ontbreken aan je repertoire. Perfect voor bowl feestjes, mannen avonden en ongegeneerd badjas hangen.

Dit witte drankje heeft internationale faam verkregen dankzij The Big Lebowsky, de meest epische film aller tijden. Al ligt de orginele oorsprong ergens anders. In the Savoy Cocktail book (1930) wordt een van de eerste cocktails met wodka beschreven. Omdat wodka destijds vooral een Russisch exportproduct was, kreeg de cocktail de naam Russian. Naast wodka, bevat deze cocktail gin en crème de cacao.

Een variatie op de Russian is de Black Russian, een cocktail bestaande uit wodka en koffielikeur. Het verhaal gaat dat deze cocktail in 1946 werd gemaakt door een barman in Brussel. Het black in Black Russian is gebaseerd op de donkere kleur van de koffielikeur. Door het toevoegen van room (als je een hartaanval wilt) of melk, krijgt een Black Russian een lichte kleur en wordt het een White Russian. De naam White Russian werd in 1965 voor het eerst gedocumenteerd in een advertentie voor een koffielikeur.

 
Type Cocktail
Alcohol bij volume
Served On the rocks
Glas
Ingrediënten
  • 5 cl Vodka
  • 2 cl koffielikeur
  • 3 cl melk of room
Preparatie Giet de vodka en likeur in een Old Fashioned glas gevuld met ijs en schenk de room/ melk erover en roer het door elkaar
Lijstje met 7 variaties op de White Russian
  1. White Dutch (gemaakt met geitenmelk),
  2. Blind Russian (gemaakt met Baileys Irish Cream in plaats van room)
  3. White mexican (gemaakt met horchata), 
  4. Anna Kournikova (gemaakt met magere melk, dat wil zeggen een “magere, vetarme White Russian”)
  5. White Cuban (gemaakt met rum in plaats van wodka)
  6. White Belgian (gemaakt met chocolade likeur in plaats van koffie likeur)
  7. Dirty Russian (gemaakt met chocolade melk in plaats van room)

www.youtube.com/watch?v=z1H-_Wg4cus

Related Posts