8 dingen die je niet meer moet doen na je 24ste

Als je de 24 gepasseerd bent is het verstandig om een kleine reflectie op je leven te doen en jezelf af te vragen of het niet eens tijd is voor verandering. Bij elke leeftijd horen bepaalde verantwoordelijkheden en daarom zou je die ook met de leeftijd moeten veranderen. Sommige dingen moet je gewoon niet meer doen als je de 24 aantikt, hier vind je de belangrijkste acht punten.

1. Stop met het kopen van goedkope kleding

Als een tiener ben je nog erg zoekende naar je eigen stijl en daar hoort veel switchen van kleding bij. Uiteraard ga je dan niet meteen dure merkkleding kopen, maar struin je overal de goedkoopste items vandaan. Nu je wat ouder bent, moet je wel je eigen stijl gevonden hebben. Nu kun je dus gerust stoppen met goedkope kledingstukken te kopen en kun je serieus gaan investeren in mooie items van goede merken. Natuurlijk hoef je niet meteen direct alles van de duurste merken aan te schaffen, investeer in een paar key items en bouw zo langzaam door naar een volwassen garderobe.

2. Stop met het daten van ongeschikte personen

Dit is misschien wel meteen het belangrijkste punt van deze hele lijst. Je tijd is kostbaar, dus ga daar ook op een verstandige manier mee om. We mogen hopen dat je ondertussen wel weet op welke types je wel en niet valt, dus verdoe niet langer je tijd met mensen te daten waarvan je weet dat ze toch niet de juiste persoon voor jou zijn. Focus je even helemaal op jezelf en je eigen ontwikkeling en je zult zien dat je juiste mensen vanzelf op je pad komen. Laat tot die tijd de rest lekker links liggen.

3. Stop met je iets aantrekken van de mening van anderen

Het zit in de natuur van elk mens om zich zorgen te maken om wat anderen van je vinden en niemand vind het leuk om kritiek te krijgen. Maar door je constant zorgen te maken over wat andere mensen van je vinden lever je veel in. Het geeft slaaptekort en kan daarnaast leiden tot het opgeven van je eigen dromen en ambities omdat je te bang bent wat mensen van je denken. Stop daar dus onmiddellijk mee. Je hoeft je niet aan te passen naar de mening van anderen. Geloof in jezelf en jaag je eigen dromen na.

4. Stop met je ouders de schuld geven

Natuurlijk zijn niemand ouders perfect, laat staan de beslissingen die ze genomen hebben voor jou. Maar ga er vanuit dat ze op dat moment echt het beste met je voor hadden. En nu je zelf zo goed als volwassen bent is het tijd om het roer in eigen hand te nemen. Het is te makkelijk om van alles je ouders de schuld te geven, plus het levert ook niet echt een stabiele relatie met je familie op als je dit constant doet. En je familie moet je koesteren.

5. Stop met vasthouden van oude dromen

Hou jij je nog vast aan oude jeugddromen en goals? Dat is niet perse verkeerd, maar een kleine reality check op zijn tijd mag wel. Misschien het tijd om eens kritisch naar jezelf te kijken en je oude ambities om te wisselen voor nieuwe, meer realistische ambities. Dit houdt niet in dat je jouw beeld van het ideale leven moet loslaten, maar kijk even concreet wat haalbaar is. Daarna stel je gewoon weer nieuwe goals.

6. Stop met het negeren van je financiële situatie

De tijden dat je het gewoon kon negeren dat je zo goed als geen geld op je rekening had staan om vervolgens toch lekker te gaan stappen of shoppen zijn voorbij. Het is tijd om een degelijke spaarrekening te starten en je maandelijkse uitgaven in budgetten te verdelen. Ga verstandig met je geld om en je zult zien dat je leven een stuk minder stressvol is.

7. Stop met te aardig zijn

Dit is eigenlijk een uitbreiding op punt 3, maar verdient toch wel een eigen vermelding. Stop met het pleasen van mensen. Je hoeft niet aardig gevonden te worden door mensen die niet belangrijk voor je zijn of die het simpelweg niet verdienen. Op deze leeftijd weet je wie dat zijn, ken je je eigen grenzen en weet je wanneer je “nee” moet zeggen.

8. Stop met slordig zijn

Hoeveel tijd denk je dat je hebt verloren met het zoeken naar je sleutels, portemonnee of telefoon? Teveel, dus tijd voor verandering. Zorg ervoor dat je je spullen op een vaste plek legt en zo nooit meer hoeft te zoeken. Niks zal je meer het gevoel geven dat je je zaakjes op orde hebt dan precies te weten waar al je spullen liggen.

Related Posts