Een tijdje terug werd vlees in het beklaagdenbankje neergezet door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). En dat is flink schrikken vinden wij, kanker is namelijk ontegenzeggelijk kut, maar vlees daarentegen is hartstikke lekker! Een duivels dilemma dus, wat nu? We vroegen onze huisdiëtist Jonathan Klaassen dit zaakje tot op de bodem toe uit te zoeken..
Wat werd er verteld?
Het WCRF heeft een x aantal wetenschappers aan het werk gezet met de vraag, bestaat er een relatie tussen vlees en het ontstaan van kanker? De hoge piefen in kwestie zetten diverse onderzoeken op en daar kwam inderdaad bewijs uit voort. Nu is er een aanbeveling gedaan. Deze aanbeveling luidt om bewerkt vlees NIET te eten of bij uitzondering en niet meer dan 500 gram rood vlees per week. Een pittige aanbeveling!
En wat is precies rood- en bewerkt vlees eigenlijk?
Als er over rood vlees wordt gepraat gaat het over rauw vlees dat simpelweg een rode kleur heeft, zoals varken, rund, lamsvlees en zelfs een stukje geitenvlees. Bewerkt vlees is weer van een andere orde. Dit is vlees dat is geconserveerd. Het wordt geconserveerd door het bijvoorbeeld te drogen, te zouten, te roken of er andere conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld salami, ham, bacon of zo’n joekel van een rookworst.
Waarom zo’n strenge aanbeveling?
Uit de onderzoeken komt sterk naar voren dat er inderdaad een relatie is tussen vlees en kanker. Om welke stoffen het exact gaat is dan weer niet echt duidelijk. Bij rood vlees vermoedt men dat het heemijzer in vlees de darmwand kan beschadigen en bij bewerkt vlees is de sterke overtuiging dat door conservering carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) ontstaan. Om een lang verhaal in één zin samen te vatten: bewerkt- en rood vlees kan inderdaad het risico op kanker verhogen en heeft dus invloed op de gezondheid.
Maar hoe groot is deze kans?
Het is inderdaad juist dat er een relatie is tussen vlees en het ontstaan van kanker. Bewerkt- en rood vlees verhoogt het risico, alleen zijn er heel veel meer factoren die bepalen of wij kanker krijgen. Roken, alcohol, erfelijkheid, overgewicht of ons voedingspatroon. Het geheel is meer dan de som der delen zullen we maar zeggen. Alle beetjes helpen inderdaad, maar met alleen vlees ga je de oorlog tegen kanker niet winnen. Alle bovengenoemde factoren spelen een rol en sommige echt wel een stuk meer. Vlees behoort echt wel tot de tweederangs risicofactor. Wees dus echt niet al te bang, echt onnodig. Vergeet daarbij ook niet dat vlees juist belangrijke voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals ijzer, chroom, zink en selenium.
Conclusie
De wetenschap vertoont weer eens duidelijke uitkomsten. Meer dan 500 gram rood vlees is inderdaad een risico op het krijgen van darmkanker en dat geldt ook voor bewerkt vlees. Maar..of wij kanker krijgen hangt veel meer af van andere factoren, hoe je in het algemeen leeft, eet en wel of niet drinkt bijvoorbeeld. En wat dacht je van erfelijkheid en roken? Met alleen vlees minderen ga je het niet redden. Vlees is een risicofactor, maar echt niet de grootste. De vraag of je alleen van vlees kanker kunt krijgen is dan ook een terechte.
Voor alle bronnen, check je jonathanklaassen.nl