Onderhandelen als de beste met deze 6 tips

Nee toch, morgen komt die nieuwe potentiële klant en je weet nog totaal niet hoe je zoveel mogelijk uit de onderhandeling gaat halen. Nog geen man overboord, want jij kan na deze effectieve tips onderhandelen als de beste.

1 Start met een goede voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk dus zorg er daarom voor dat je je goed voorbereid. Lees je vooraf goed in over het onderwerp en de mogelijkheden. Probeer het gesprek vooraf al een keer in je hoofd te doorlopen, zo kom je beslagen ten ijs.

2 Begin met het doel voor ogen

Weet waar je naartoe wil tijdens de onderhandeling. Heb je je doel helder dan kun het gesprek die richting op laten gaan of het afkappen wanneer het anders loopt dan je wil. Zo weet je precies op welke punten je moet gaan staan om achteraf geen spijt te krijgen.

3 Niet het onderste uit de kan willen

Het onderste uit de kan moet je niet willen, maar je mag best vragen om de bodem te kunnen zien. Zo blijft er voor de andere partij ook nog wat over en heb jij een onderhandelingspositie. Wil je alles hebben haakt de andere partij vaak al snel af, dan heb je er tijd en moeite ingestoken voor niets.

4 Verdiep je in de ander

Zorg ervoor dat je weet met wie je om tafel komt te zitten. Zo kun je vooraf het ijs breken door het gesprek te beginnen met onderwerpen die de ander interesseert. Hiermee creëer je een ontspannen sfeer waardoor de hakken tijdens de onderhandeling minder in het zand worden gezet.

5 Let ook op lichaamstaal

Iemand kan best iets zeggen omdat het ‘moet’ terwijl hij of zij er helemaal niet achter staat. Dit herken je aan de lichaamstaal. Maar ditzelfde geld ook voor jou! Let dus goed op je eigen lichaamstaal en dat van de ander, dit geeft vaak nog meer informatie over je positie dan wat er besproken wordt.

6 Probeer een win-win situatie te creëren

Een win-win situatie is het beste voor beide partijen, zo wordt de taart eerlijk verdeeld. Iedereen gaat de tevreden weg en heb je meer basis voor een langdurige samenwerking. Wanneer je gaat voor het motto ‘alles is voor Bassie’ is de kans vrij groot dat dit niet eens de eerste keer wordt maar wel de laatste keer dat jullie samen rond de tafel zitten.

Nu kun jij morgen met een gerust hart naar die onderhandeling gaan en weet je precies wat jij moet doen om het gewenste resultaat te behalen.

Related Posts