Belonen met een stuk pizza werkt beter dan met een geldbonus

Wat werkt als beste beloning om ons te motiveren bij het werk? Een onderzoek in Israël in een Intel fabriek is de perfecte plek om dit te testen. Onder de werknemers, die dagelijks computerschijven in elkaar zetten, werd getest welke beloning het best werkt. De drie type beloningen waren: een geldbonus, complimenten van de baas of een lekker stuk pizza. 

Je raadt natuurlijk al welke beloning het beste werkte. Inderdaad, een overheerlijk stuk pizza. Na de eerste dag bleek de productiviteit van de groep die pizza voorgeschoteld kreeg meer gestegen te zijn dan die van de groep die loonsverhoging of complimenten van de baas kreeg. Een geldbonus motiveerde de werknemers verassend genoeg het slechtst. Complimenten van de baas deden het bij veel werknemers bijna net zo goed als een stuk pizza.

De groep die een geldbonus van $30 dollar ontvingen deden het later in de week nog slechter. De geldbonus heeft er uiteindelijk dus voor gezorgd dat werknemers een korte periode onder maat presteerde. Conclusie is dus dat een geldbonus je verrassend genoeg alleen maar meer geld kost en het uitdelen van pizza je geld oplevert.

Er kunnen natuurlijk ook maar weinig dingen op tegen een lekker stuk pizza. Dit motiveert ons altijd om onze vingers over het toetsenbord te laten rollen.

Bron: Esquire

Related Posts