Smaaktest – Bruichladdich Octomore 6.3

Bruichladdich Octomore 6.3 wordt aangeprezen als dé cult klassieker, gemaakt van 100% Islaygerst die het hoogste PPM ooit bevat. PPM? Het houdt in dat de 6.3 de meest geturfde whisky ooit is, en dat is gedurfd – flauw woordgrapje. PPM staat voor parts per million, dan hebben we het over de gemeten fenolen die zorgen voor de rooksmaak.

Na drie jaar leegstaan ruikt de fles nog steeds naar asbak.

Daar waar de geur en kleur een beetje gissen over laat -doet aan als Chardonnay-, geeft deze Islay whisky een juist erg stevige rooksmaak. Dat is natuurlijk niet zo gek, want dat is waar Bruichladdich voor staat. Door een kenner hebben wij ons laten vertellen, dat de fles na drie jaar nog steeds ruikt naar asbak. Maar dan waarschijnlijk wel eentje waar een heerlijke Cubaan in gelegen heeft, want de rooksmaak is vol, romig en rijk aan vanille. Met toevoeging van een druppel water, om de smaak een klein beetje open te gooien, is er  appeltaart en kaneel te proeven – zelfs stroopwafel wordt genoemd. Voor liefhebbers van de 75% pure chocolade, de nasmaak die de chocolade geeft, geeft deze whisky ook.

Voor liefhebbers van rokerige whiskeys, is dit een aanrader. Ook al ligt de prijs vrij hoog (rond de 240 euro), is het een fles waar je van gaat genieten. Mocht je je whisky collectie een iets professionelere aanpak willen geven, dan is dit je kans. De Octomore 6.3 gaat vrij gelimiteerd de markt op, waardoor het een whisky wordt die niet iedereen zal hebben, waardoor jij dus eens iets anders kunt aanbieden. Altijd een fijne gedachte.

Related Posts