Die vriend die jou altijd een klootzak noemt heeft het beste met je voor

We hebben allemaal wel zo’n vriend die altijd loopt te stoken of gemeen doet. Hij neemt ‘eerlijkheid duurt het langst’ vaak net iets te letterlijk en het loopt meestal uit op ruzie. Vaak willen we hem juist niet als onze beste vriend maar dat zouden we eigenlijk wel moeten willen! Hij offert namelijk zichzelf op voor jouw bestwil. Heel lief eigenlijk.

Uit een psychologisch onderzoek is gebleken dat veel mensen expres gemeen zijn, niet om zichzelf goed te voelen maar om jou op de lange termijn te helpen.  De negatieve emoties die je krijgt als iemand gemeen tegen je doet zijn best sterke emoties. Denk maar aan hoe je je voelt na ruzie met een vriend af als je vriendin naar je uithaalt. Vaak hebben die emoties gevolgen en daar gaat het onderzoek nou juist om. De vriend(in) in kwestie heeft die emoties misschien namelijk wel met een reden opgeroepen.

Angst en woede zijn nou eenmaal de sterkste emoties

Emoties sporen ons aan om actie te ondernemen en hoe sterker de emotie hoe meer kans op actie. Als je merkt dat je vriend je expres boos probeert te maken moet je even denken wat het gevolg ervan zou zijn voor jou. Probeert hij je boos te maken op hem zodat je stopt met ruziemaken met iemand die echt het slechtste met je voor heeft? Goede vriend. Of wordt een vriend die boos omdat je in de kroeg staat terwijl je een tentamen hebt morgen? Goede vriend. Zeurt je vriendin dat je je moeder moet bellen omdat ze weet dat jullie band daardoor verbeterd? Goede vriendin. Zij weten dat je misschien boos op hun wordt maar dat je er uiteindelijk zelf profijt van gaat hebben.

Super leuk om te denken dat gemene mensen het goed bedoelen (en het zal ook menig relatie redden), maar neem het niet te letterlijk. Sommige mensen zijn gewoon eikels.

Related Posts