De beste handleiding om je business casual te kleden

“Business casual” is misschien wel de grootste paradoxale term van de mannenmode. Business is niet bedoeld om casual te zijn. Daarintegen is het een stijl die de kleding binnen kantoorbanen compleet heeft hervormd. Als Mark Zuckerberg in een spijkerbroek op kantoor mag komen, waarom wij dan niet? (Irrelevante vraag, wij zitten altijd in volledig (trainings)pak op kantoor. Maar we snappen dat niet iedereen onze baan heeft.)

Maar om even serieus te zijn, dat we in deze generatie niet meer verplicht in drie-delig pak naar werk hoeven betekent niet dat we een generatie van slonzen mogen worden. Er is nooit een goede reden om geen stijl te hebben. Nooit.

Waar komt deze “chille” attitude vandaan dan?

Wie Mad Man kijkt ziet dat de lat vroeger een tikkeltje hoger lag qua werkkledij. In Silicon Valley waren bedrijven gedomineerd door mannen er klaar mee. Rond 1980 besloten zij dat mannen die meer tijd voor de computer doorbrengen dan met real-life menselijk contact misschien niet per se een pak aan hoefden. Terecht ook, want een pak is niet het ideale programmeer-gerij.

Casual Friday?

Nog een stap in die richting kwam met Casual Friday. Zakenmannen die vrijdagmiddag meteen vertrokken naar hun weekend optrekje buiten de stad (doen we allemaal toch?) waren er niet van gediend om die rit in hun pak af te leggen. In comes Casual Friday. Op vrijdag mogen we allemaal even liberaal zijn en zomaar onze stoute kleren aantrekken. En met stoute kleren bedoelen we nette Ralph-Lauren polo’s en khakis.

Wanneer mag je deze stijl dragen dan?

Dat hangt precies van je werkgever af. Na de uitvinding werd de stijl voornamelijk geïmplementeerd bij technisch opgeleide medewerkers binnen grote bedrijven, die niet vaak klanten te woord hoeven te staan. Vaak zijn de wat jongere bedrijven tevreden met een simpele blouse en nette broek en de hele hippe bedrijven laten je zelfs in een T-shirt komen. Lucky bastards.

Deze is voor jullie Steve & Bill; zo draag je Business Casual

1. Een jasje is iets anders dan een blazer. Jasje is Business, blazer is BC. Kies een blazer van een zachter soepel materiaal. Eigenlijk een soort zakelijk vest dus. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Kijk bijvoorbeeld bij Mango Men, die hebben een hele categorie “Blazers – Casual“.

2. Een nette trui past binnen BC. Kom niet met de Coogi trui van Biggie Smalls aanzetten, maar een mooie sweater mag zeker. Het liefst zonder patroon maar met textuur. Het model is afhankelijk van je baan, een kooltje mag eigenlijk alleen als je architect bent. Of redacteur van een tijdschrift. Kijk even bij Massimo Dutti.

3. Rits, ja. Knoopjes, ja. Hoodie, ALTIJD nee. Of je nou liever een vest met een rits of met knopen draagt, maakt ons allemaal niet uit. Klittenband is een stapje te ver maar mag wat ons betreft. Wat nooit mag is een hoodie. Tenzij jij Facebook hebt uitgevonden is er geen reden om een hoodie naar werk te dragen. Zelfs als je wel Facebook hebt uitgevonden is er geen reden om een hoodie naar werk te dragen.

4. Een T-shirt is prima, maar geen grappige tekstjes of plaatjes. Je bent geen 12.

5. Een kraagje is altijd goed. Of hij nou aan een polo, blouse of lange mouwen shirt zit, eigenlijk valt vrijwel alles met een kraagje onder Business-Casual. Een mooi shirt met een kraag kan zelfs een patroon of felle kleur hebben zonder zijn business quality te verliezen.

6. De Aladdin – blouse zonder kraagje. Of draagt Aladdin alleen een gilet? Anyway, een nette blouse zonder kraag is het perfecte voorbeeld van BC. Je draagt geen stropdas dus de kraag is overbodig, maar een nette blouse is alsnog zakelijk.

7. Zoek de balans. Als je een nette blouse aan hebt mag je prima een spijkerbroek of zwarte jeans aan (zonder gaten graag). Met een nette broek kan je een truitje of T-shirt aan. Zorg dat je een balans vindt tussen je boven en onderkant met een deel aan de Business kant en een deel aan de Casual. En alsjeblieft, nooit dezelfde kleur boven en onder. Dat mag alleen bij een pak of als je Justin Timberlake in 2001 bent.

8. Wie de schoen past trekt hem aan. Schoenen zijn lastig. Nette schoenen kunnen altijd, hoe minder glimmend, hoe minder zakelijk. Vermijd sneakers tenzij ze effen zwart of wit zijn. Het belangrijkste is dat je schoenen schoon zijn. Niks zegt informeel als afgetrapte gympjes waarmee je Zaterdag nog in de club stond.

9. Neem een Mike Ross rugzak. Een briefcase is meer Business-Business dan Business-Casual. Vooral als je als oerhollander op je fiets naar werk gaat is een rugzak veel handiger. Kan ook zeker maar kies een effen rustige kleur (grijs, zwart, bruin, je snapt het wel) en geen model alsof je naar de brugklas gaat.

10. Blijf bij de tijd. Het accessoire dat elke Casual upgrade naar Business-Casual is een horloge. Zorg dat je horloge zakelijk is en voilà je wordt meteen serieuzer genomen.

Het lastige met BC is dat je soms ineens Business wilt zijn. Zorg dat je altijd iets op kantoor hebt waarmee je je outfit omtovert. Een stropdas in de la kan sowieso nooit kwaad en zelfs een net jasje is voordelig. Zorg dat je outfit altijd op het laatste moment zakelijk genoeg is voor een gesprek met de baas of een client.

Dit gezegd, mag je natuurlijk helemaal zelf weten wat je op kantoor aandoet, zolang je baas het maar gepast vindt. Dit is ook maar onze mening (en die van GQ’s style & grooming editor, just saying).

Related Posts